
אין הורה שלא מכיר את הדילמה האם לקנות לילד שלנו משהו שהוא רוצה או שלא. זה יכול לקרות בחנות צעצועים, בסופר מרקט, בהליכה ברחוב, או כשהם חוזרים מבית הספר או הגן ובאים עם בקשות מגוונות. אנחנו רוצים לתת לילדים שלנו הכל, אבל באותה נשימה להציב גבולות ולשקף את הערך של הדברים. לפעמים אנחנו גם לא יכולים לקנות את כל מה שהם רוצים, מה שעשוי ליצור אצלם תחושה של תסכול, בפרט אם לחברים שלהם כן יש בדיוק את אותו פריט.
כדי לנסות לאזן בין השאיפה לתת לילדינו הכל לבין הצורך להקנות הרגלים כספיים נכונים, הקפטן גיבש עצות מפתח להתנהלות פיננסית נבונה עם ילדים:
דברו עם ילדים על כסף – דיבור עם ילדים על כסף, באופן שמותאם לגילם וליכולת ההבנה שלהם, יכול לסייע בהקניית הרגלים נכונים להמשך. חשוב כי השיחה תעשה באווירה נעימה ורגועה, על מנת שלא יגרמו לו לחצים ולדאגות שילוו אותו לאחר מכן.
מומלץ להסביר לילד שיש מגבלה על הוצאת כספים ולכן לא תמיד ניתן לקנות כל דבר שירצה. לאור זאת, ניתן לומר לו כי לעיתים יידרש תיעדוף של דבר מסוים על דבר אחר. שיחה עקבית על הנושא תקנה לילד מושג בנוגע לתכנון, חיסכון, מסגרת כספית ועוד.
שמשו דוגמה – שיחות הן בהחלט חשובות, אך ילדים לומדים לא פעם מצפייה בהוריהם. לפיכך, אימוץ הרגלים פיננסים נכונים מצדכם, לצד הסבר לילדים (שכאמור מותאם לגילם) על הסיבות ועל החשיבות שבאיזון תקציבי, יסייע מאוד בהקניית ההרגלים הנכונים.
הציבו גבולות – "לא" זו לא מילה גסה" והצבת גבול לילדים היא דבר שעשוי מאוד לשרת אותם בטווח הארוך. סירוב לבקשה מסוימת או הוצאה מוגזמת על דבר מה תסייע בהעברת מסר שלא תמיד הילד יקבל מה שהוא רוצה ומתי שרוצה, תמנע הוצאות מיותרות ותסייע ביצירת ערך לכסף.
תקצבו – הענקת דמי כיס לילדים על בסיס זמן קבוע תסייע בהבנה של מהו תקציב, תעדוף של הוצאות שלו והתנהלות נכונה. לרוב מקובל להתחיל לתת לילד דמי כיס בסמוך או במהלך התחלת בית ספר יסודי.
הסתכלו לטווח ארוך – התגובות מצד הילדים לחינוך הפיננסי (בדומה לתחומים אחרים) לא תמיד יהיו אוהדות ונלהבות בלשון המעטה. יחד עם זאת, הקניית הערכים האלה היא דבר שמעריכים בתקופות מתקדמות יותר בחיים. זכרו זאת בעת הקושי. גם אם הילדים מגיבים בהתנגדות ובעוצמה עכשיו, בבוא העת הם יעריכו זאת ויזכרו זאת לטובה.