
- אל תלכו עם העדר: ההטבה שרוב השכירים מפספסים – שכירים לרוב סבורים שאין להם נגיעה למס הכנסה שכן הם מקבלים תלוש משכורת והכל משולם דרכו. זה לא בהכרח נכון: שכירים עשויים לגלות שבאפשרותם לקבל החזר מס אם החליפו מקום עבודה לאורך השנה, התגרשו, נולדו להם בן או בת או בגין טיפול בהורה סיעודי, הפקדה לקופת גמל, תרומות ופרמטרים נוספים שיזכו אתכם בהחזר מס. איפה הקאץ'? ניתן לבקש החזר מס לתקופה של עד 7 שנים אחורה. כלומר אם לא תעשו זאת עד סוף השנה, תאבדו את הזכאות עבור 2016 – וחבל.
את הבקשה להחזר מס ניתן להגיש באמצעות אתר מס הכנסה או לחילופין דרך נציגי השירות של מס הכנסה במוקד הטלפוני (4954* ותופתעו לגלות עד כמה הם נכונים לעזור). אפשרות נוספת היא הגשת הבקשה דרך יועץ מס שימלא עבורכם את הבקשה. אם אתם בוחרים לעשות זאת באמצעות יועץ, מומלץ שלא לשלם מראש אלא רק לאחר קבלת הכסף (הרף המקובל הוא בין 15%-20% מסכום ההחזר). - מלאו את טופס 101, אבל עם תשומת לב – נקודה נוספת שמומלץ לשכירים לשים לב אליה היא לכאורה בנאלית אך טומנת בחובה חיסכון פוטנציאלי רב: טופס 101 (טופס המהווה כרטיס עובד ומאפשר למעביד לתת הקלות או לבצע תיאומי מס במשכורת העובד). כל נקודת זיכוי במס שווה כיום 223 שקלים לחודש (נכון לשנת 2022). בין המקרים בהם מוענקת הטבת מס ניתן למנות מגורים ביישוב מזכה, טיפול בהורים סיעודיים, סיום לימודים אקדמיים בשנה החולפת, גברים המשלמים מזונות ועוד. מומלץ למלא את הטופס בתשומת לב וככל הנראה הנטו שלכם צפוי לגדול. אם במהלך השנה הבאה, השתנו נסיבות יש לבקש את מהמעסיק טופס 101 ולמלאו מחדש.
- הקדימו תרופה ליוקר המחיה – הריבית עולה, יחד עם מחיריהם של כמעט כל מוצר או שירות. זהו לא משהו שאפשר להישאר אדישים אליו וחייבים לבצע התאמות בהתנהלות הכלכלית על מנת לעמוד בכל "מכות מצרים" שנוחתות עלינו. אין מנוס ממעבר מדוקדק אחר כל הוצאה והוצאה, בדיקת הנחיצות שלה ובמקביל מיצוי זכויות והטבות מקסימלי. בתהליכים האלו תתפלאו כמה ניתן לגלות את אותן הוראות הקבע שכבר לא רלוונטיות, ביטוח שאין בו צורך ממשי ועוד "הפתעות" שהופכות לחיסכון של מאות ואפילו אלפי שקלים בחודש.
- ערכו בדק בית, תרתי משע – הריבית העולה היא הזדמנות לבחון את ההתחייבויות הקיימות שלנו והמשכנתא בפרט. העלאות הריבית צפויות להימשך, גם אם בקצב מתון יותר, ולהעמיס עוד יותר על הנטל הפיננסי שלנו. מסיבה זו מומלץ כבר עכשיו לשקלל בהחזר המשכנתא ובהלוואות העלאה נוספת ולבחון האם נוכל לעמוד בה והאם יש צורך בשינויים או התאמות על מנת שתקציב משק הבית יישאר מאוזן.
- הגדירו יעדים – סוף השנה הוא הזמן הנכון לתכנן יעדים קדימה, לתמחר אותם ולדאוג להכניס אותם לתקציב המשפחתי. גם אם מדובר ביעד ארוך טווח, הגדרה ברורה שלו ויישום הדרגתי יובילו למימושו.
- שמרו על גמישות – דווקא בתקופה כלכלית מורכבת שכזו, היכולת להיות גמישים בהרכב ההוצאות יקנה לנו יציבות כלכלית ויכולת להתמודד עם המשבר הנוכחי. סטטיסטית, רוב המשפחות שקרסו כלכלית הגיעו לכך על רקע חוסר הבנת המציאות הפיננסית ותכנון כלכלי לא נכון.
- בדקו את תיק ההשקעות – בשנה החולפת שוק ההון עבר טלטלות רבות ולרוב סבל מירידות חדות. זו ההזדמנות לבדוק את מצב תיק ההשקעות שלנו, לבדוק את התשואה שהניב, את רמת הסיכון והרכב ההשקעות בו. במידה והתשואה שלילית, יש לבדוק אם ניתן לקזז הפסדים על מס רווחי הון ובכך לחסוך תשלום מס. במקרה זה תמיד מומלץ להתייעץ עם יועץ ההשקעות מוסמך.
- שקלו חיסכון מחדש – חיסכון הוא אחד הדברים החשובים והמומלצים ביותר בעולמות הפיננסיים. יחד עם זאת, במקרה שמי מכם ומכן חוסכים אבל חיים ממש "על הקצה", מומלץ לצמצם את החסכונות לתקופה מסוימת או לחילופין לפעול להגדלת הכנסה.
- יישמו את כלל הברזל של ישראל – כל אחד מאתנו יודע את זה, אבל לא תמיד מיישמים: אם לא מבקשים, לא מקבלים – גם אם אתם זכאים להטבה. באתר "כל זכות" תוכלו לבדוק את מלוא הזכויות המגיעות לכם. מי שזכאי למענק עבודה, זה הזמן להגיש בקשה באונליין או בסניף הדואר.
טפלו בפנסיה – ניתן ואף מומלץ לבקש מהמעסיק להגדיל את אחוז ההפרשות לפנסיה עד 7%. זו לא תוספת מכבידה, ובעת הפרישה היא תשתלם לכם. כמו כן חשוב לבדוק כי כספי הפנסיה מופרשים באופן סדיר ומושקעים באפיקים שהולמים את הצרכים שלכם. במידה ואתם עצמאיים, ניתן להשלים הפרשה לקרן השתלמות עד גובה 18,960 שקל ולהנות מהטבות מס הן מקיזוז הוצאה והן מפטור ממס על רווחי ההון.