
יוקר המחייה לא מותיר לאף אחד ברירות. ההוצאות גדלות משמעותית, ההכנסה לא בהכרח מיישרת איתן קו ואנחנו נדרשים למקורות פיננסיים חדשים. התוצאה: זינוק חסר תקדים בהיקף הפדיונות של קרנות ההשתלמות. על פי הערכות הגופים המוסדיים (חברות המנהלות נכסים פיננסים ופנסיוניים), במחצית הראשונה של השנה נפדו כ-20 מיליארד שקל מהקרנות, ועד סוף השנה הסכום יוכפל.
המחנק הפיננסי מובן בהחלט, אבל חשוב לדעת שפדיון קרן השתלמות הוא צעד שעדיף להימנע ממנו ככל האפשר, ולבצע אותו רק אם אין ברירה אחרת. הסיבה: קרן השתלמות מקנה הטבות מס ייחודיות שאין באפיקי חיסכון אחרים, ופדיון שלה לפני התקופה מונע אותן. אז איך כן להתנהל?
1. חסכו לאורך כל התקופה – ניתן לפדות את הכסף שבקרן ההשתלמות, ללא תשלום מס, רק לאחר שש שנים מרגע פתיחתה. פדיון מוקדם שלה (למשל לאחר כשלוש שנים) אפשרי אך כרוך בתשלום מס של כ-47% על הסכום שבתוכה. לכן, וכל עוד אין לכם צורך בהול בכסף, מוטב להשאירו לתקופה של שש שנים לפחות.
- יש כפל פדיונות – בהנחה וחלפו שש שנים מרגע הפתיחה, עומדת בפניכם האפשרות לפדות. מה שחשוב לדעת זה שאתם יכולים למנף את זה. מרגע שצברתם שש שנות חיסכון בקרן, תוכלו לפדות אותה בכל זמן נתון (כלומר גם בשנה השביעית, העשירית וכו') ללא מס. במקביל, תוכלו לפתוח קרן נוספת, אפילו לתקופה של שנה, ואז לפדות את הכסף משתיהן – ללא תשלום מס.
- זקוקים לכסף? השתמשו בקרן כבטוחה להלוואה – במידה ואתם זקוקים להלוואה, ייתכן בהחלט שתוכלו לקחת אותה על בסיס הסכום שצברתם עד כה בקרן. קרן ההשתלמות תשמש כבטוחה, ויחד עם דירוג אשראי גבוה, ייתכן שתוכלו לקבל אותה בתנאים טובים מהמקובל בשוק. כמו כן תוכלו לנסות לתזמן את תקופת ההלוואה עד למועד הפדיון המקורי של הקרן, ולהשתמש בכסף שנצבר לכיסוי ההלוואה.
- שימו לב להתנהלות – הלוואה עשויה להיות פתרון רלוונטי אך לא בהכרח הפתרון המלא. ייתכן שזה הזמן לבחון את ההתנהלות כולה ולראות היכן ניתן לבצע שינויים בהתנהלות. במידת הצורך ניתן להעזר ביועצי הקפטן.