מה אומר "המדד"? יצאנו לבדוק

"המדד עלה" או "המדד ירד" הם אולי צמד המילים הנפוץ ביותר. אבל מה זה תכל'ס אומר? הקפטן מסביר בשפה פשוטה ממה מורכב מדד המחירים לצרכן ואיך הוא משפיע על החיים שלנו

מדד המחירים לצרכן הוא הרבה מעבר לעוד "מדד" פיננסי. למעשה, הוא מצביע על השינוי במחיריהם של מוצרים שונים וב"סל הצריכה" של המשק. בכך, הוא משקף את השינויים שמתרחשים במשק ומצביע האם חלה עלייה עקבית במחירי מוצרים (אינפלציה) או דווקא ירידה שלהם. המדד מחושב על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) ומתפרסם מדי ה-15 בחודש. ביוני האחרון עלה המדד ב-0.2% וזאת בניגוד להערכות כי יעלה באופן חד יותר.

איך מחושב המדד?

המדד מורכב מעשר קטגוריות שמשקי הבית בישראל צורכים מדי חודש. הקטגוריות הן דיור (בעיקר הוצאות שכירות), תחבורה ותקשורת, מזון, חינוך תרבות ובידור, תחזוקת דירה, בריאות, ריהוט וציוד לבית, הלבשה והנעלה, פירות וירקות ושונות. המשקל של קטגוריה משתנה בהתאם לחלק שלה מסל הצריכה הממוצע של הציבור הישראלי. מדי חודש הלמ"ס עורכת סקר הבוחן את ההוצאות של המשפחה ובהתאם לכך מבוצע החישוב.

איך זה משפיע עלינו?

מדד המחירים לצרכן הוא זה שמצביע על תהליך של אינפלציה עולה במשק, שמהווה את אחד הקריטריונים בעת החלטת הריבית. הריבית גורמת להאטה בצריכה ובהמשך לריסון מחירים. עם זאת, חלק ניכר מההלוואות והמשכנתאות שלנו צמודות לריבית בנק ישראל – וכשהיא עולה, ההחזר החודשי שלנו על ההלוואה עולה. רבים מאתנו חווים זאת בשנה האחרונה.

מעבר לכך, מסלולי משכנתא רבים צמודים גם למדד עצמו (על פי הערכות כ-30%) וגם במקרה הזה, ההחזר החודשי גדל ככל שהמדד עולה.

דילוג לתוכן